Makaron w sosie kurkowym
Kurki, to potoczna nazwa tych grzybów, a własciwa nazwa, to pieprznik jadalny często używany do potraw i sosów.
Makaron w sosie kurkowym, to kwintesencja smaków i aromatów. Doskonałe danie obiadowe z przepysznym sosem, który także można podawać z risotto, też wspaniale smakuje.
Polecam prosty przepis na Makaron w sosie kurkowym, przekonacie się, że smakuje wybornie.
Składniki na makaron w sosie kurkowym:
250 g makaronu Taglatelle
300 g kurek swieżych
1 cebula
2 ząbki czosnku
sok i drobno starta skórka z cytryny
75 ml białego wina wytrawnego
pęczek swieżego tymianku lub natki
3 łyżki parmezanu
3 łyżki oliwy z oliwek
200 ml kremówki
sól, pieprz do smaku
Jak wykonać makaron w sosie kurkowym?
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie drobno pokrojony czosnek.
Kurki oczyscić, przepłukać w zimnej wodzie, osuszyć, posolić, dodać sok i skórkę z cytryny i listki z połowy pęczka tymianku, smażyć przez 7 minut.
Podlać winem i dusić do odparowania alkoholu.
Następnie przyprawić drobno zmielonym pieprzem.
Podlać smietanką i dodać 1,5 łyżki parmezanu, wymieszać i dusić do zgęstnienia sosu.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente wg. przepisu.
Ugotowany makaron dodać do sosu kurkowego, wymieszać.
Gorący Makaron w sosie kurkowym przełożyć na półmisek przyprawić swieżym tymiankiem lub drobno pokrojoną natką oraz posypać pozostałym parmezanem.
Podawać natychmiast.
Smacznego !