Makaron w kwaśnym sosie
Robiłam już tyle różnych makaronów, że dla odróżnienia muszę je jakoś nazywać. Ten sos jest bardzo dobry a swój kwaśny smak zawdzięcza niewielkiej ilości musztardy oraz octu winnego. Jest bardzo wyrazisty w smaku i ożywia trochę mdły makaron.
Składniki:
- 500 g makaronu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1/3 łyżeczki cukru
- puszka pomidorów
- 100 ml śmietanki
- sól, pieprz
- suszona bazylia
- parmezan do posypania
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę oraz czosnek. Dodać pomidory. Wlać ocet, dodać musztardę, bazylię, cukier, sól i pieprz. Dusić wszystko na małym ogniu ok. 15 min. Dodać śmietankę i gotować ok. 5 min. Gdy sos zgęstnieje dodać ugotowany makaron al dente i dokładnie wymieszać. Podawać posypany parmezanem.
Smacznego:)