Makaron w kwaśnym sosie

Makaron w kwaśnym sosie

Robiłam już tyle różnych makaronów, że dla odróżnienia muszę je jakoś nazywać. Ten  sos jest bardzo dobry a swój kwaśny smak zawdzięcza niewielkiej ilości musztardy oraz octu winnego. Jest bardzo wyrazisty w smaku i ożywia trochę mdły makaron.

Zdjęcie - Makaron w kwaśnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g makaronu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • puszka pomidorów
  • 100 ml śmietanki
  • sól, pieprz
  • suszona bazylia
  • parmezan do posypania

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę oraz czosnek. Dodać pomidory. Wlać ocet, dodać musztardę, bazylię, cukier, sól i pieprz. Dusić wszystko na małym ogniu ok. 15 min. Dodać śmietankę i gotować ok. 5 min.  Gdy sos zgęstnieje dodać ugotowany makaron al dente i dokładnie wymieszać. Podawać posypany parmezanem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów