Makaron udon z chilli i szpinakiem
Przedstawiam dziś przepis na bardzo fajny dodatek do dań typowo azjatyckich. Szybki makaron udon z chilli, szpinakiem i kolendrą w dressingu sojowym pasuje tak samo dobrze do azjatyckich dań mięsnych jak i rybnych. Przepis ten znalazłam w książce “Wagamama ways with noodles” autorstwa Hugo Arnolda, z której na pewno jeszcze nie raz skorzystam, gdyż znalazłam tam mnóstwo obłędnych przepisów na dania kuchni azjatyckiej. Makaron jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Makaron udon z chilli i szpinakiem
(2 porcje)
Składniki na makaron:
- 150 g makaronu udon
- 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
- 2 dymki, drobno posiekane
- duża garść liści szpinaku baby
- duża garść kolendry, liście i łodygi drobno posiekane
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżeczki sezamu, uprażonego na suchej patelni
- 1 limonka
Składniki na dressing:
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- sok z 1 limonki
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, przelej szybko zimną wodą, tak by pozostał jeszcze ciepły i przełóż do dużej miski.
- Wymieszaj wszystkie składniki dressingu, wlej do makaronu i dokładnie wymieszaj. Dodaj chili, dymkę, szpinak i kolendrę i dobrze wymieszaj.
- Rozłóż makaron na 2 talerze, posyp sezamem i podawaj z połówką limonki.
Smacznego!
English version
Udon noodle salad with chilli and spinach(2 servings)
Ingredients for the noodles:
- 150 g udon noodles
- 1 red chilli, finely chopped
- 2 spring onions, finely chopped
- large handful baby spinach leaves
- large handful coriander, leaves picked and stems finely chopped
- 1 tablespoon vegetable oil
- 2 teaspoons sesame seeds, briefly toasted in a hot, dry frying pan
- 1 lime
Ingredients for the dressing:
- 2 teaspoons toasted sesame oil
- 2 teaspoons dark soy sauce
- juice of 1 lime
Preparation:
- Cook the noodles according to the instructions on the packet, drain and refresh briefly under cold water, they still want to be warm.
- Combine the dressing ingredients in a large bowl and toss the noodles through. Add the chilli, spring onions, spinach and coriander and toss well.
- Divide between 2 plates, top with the sesame seeds and serve with half a lime.
Enjoy!