Makaron soba z sosem sezamowym
To idealna "sałatka" do pracy. Prosta, smaczna i niekłopotliwa.
Jest tylko jedno "ale" - trzeba lubić makaron gryczany.
A przepis jest taki (wg Nigelli Lawson):
75 g nasion białego sezamu - najlepiej wybrać już prażone
sól
250 g makaronu soba
SOS:
2 łyżeczki octu ryżowego
5 łyżeczek sosu sojowego
2 łyżeczki miodu albo wina mirin
2 łyżeczki oleju sezamowego
5 drobno posiekanych cebulek-dymek
Jeżeli sezam nie jest prażony, to trzeba go na suchej patelni podprażyć do złocistego koloru.
W dużym garnku, w dużej ilości osolonej wody trzeba ugotować makaron - najlepiej według opisu na opakowaniu. Zazwyczaj makaron soba gotuje się około 6 minut, ale lepiej gotować według instrukcji na opakowaniu.
W sporej misce wymieszałam wszystkie składniki na sos z sezamem i cebulą dymką. Dokładnie wymieszałam i dodałam ugotowany, odcedzony i przestudzony makaron. Wymieszałam. I odstawiłam na co najmniej 30 minut żeby smaki się przegryzły.
Proste, smaczne i sycące.