Makaron soba z sosem sezamowym

Makaron soba z sosem sezamowym

To idealna "sałatka" do pracy. Prosta, smaczna i niekłopotliwa.

Jest tylko jedno "ale" - trzeba lubić makaron gryczany.

Zdjęcie - Makaron soba z sosem sezamowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron soba z sosem sezamowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Makaron soba z sosem sezamowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A przepis jest taki (wg Nigelli Lawson):

75 g nasion białego sezamu - najlepiej wybrać już prażone

sól

250 g makaronu soba

SOS:

2 łyżeczki octu ryżowego

5 łyżeczek sosu sojowego

2 łyżeczki miodu albo wina mirin

2 łyżeczki oleju sezamowego

5 drobno posiekanych cebulek-dymek

Jeżeli sezam nie jest prażony, to trzeba go na suchej patelni podprażyć do złocistego koloru.

W dużym garnku, w dużej ilości osolonej wody trzeba ugotować makaron - najlepiej według opisu na opakowaniu. Zazwyczaj makaron soba gotuje się około 6 minut, ale lepiej gotować według instrukcji na opakowaniu.

W sporej misce wymieszałam wszystkie składniki na sos z sezamem i cebulą dymką. Dokładnie wymieszałam i dodałam ugotowany, odcedzony i przestudzony makaron. Wymieszałam. I odstawiłam na co najmniej 30 minut żeby smaki się przegryzły.

Proste, smaczne i sycące.

Kategorie przepisów