Makaron minestrone
Włoska zupa minestrone zainspirowała mnie do tego makaronu. Parujący talerz pasty z warzywami to było to czego potrzebowałam wczoraj po przyjściu do domu, zziębnięta, zmoknięta a w lodówce jakby nie za wiele. Ale jak wiadomo potrzeba jest matka wynalazków więc wzięłam to co było i wyszło co wyszło. I szybko zniknęło:)
Składniki:
- 200 g ulubionego makaronu
- 1 mała cukinia
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml śmietanki
- kilka listków bazylii
- parmezan do posypania
- sól, pieprz
- oliwa
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
Makaron ugotować al dente. W tym czasie podsmażyć na oliwie cebulę, czosnek, cukinię i paprykę. Dodać wino oraz śmietankę i dusić wszystko razem, aż płyn się zredukuje o połowę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odcedzony makron i dokładnie wszystko wymieszać. Posypać parmezanem i bazylią i natychmiast podawać.
Smacznego:)