Makaron caprese z minipulpecikami
Jak tylko trafiłam na ten przepis, postanowiłam jak najszybciej go wypróbować. Zapowiadał się po prostu przepysznie! Połączenie pomidorów, mozzarelli i bazylii rodem z sałatki caprese jest oczywiście jednym z najbardziej udanych. Do tego dobrze doprawione pulpeciki w wersji mini i mamy jeden z najsmaczniejszych obiadów, jakie ostatnio jadłam. Nie jest to może jakieś wyszukane danie, ale na pewno wystarczająco dobre, by chcieć je przygotowywać częściej.
Makaron caprese z minipulpecikami
- 500g mielonej chudej wołowiny
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- 2 łyżki oleju
- 250ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 6 listków bazylii
- 2 pomidory
- 140g makaronu conchiglie
- 100g minikulek mozzarelli
- liście bazylii na wierzch
Wymieszać mięso, drobno posiekaną szalotką, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, bazylię, pietruszkę i jajko.
Formować małe klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Na drugiej patelni rozgrzać resztę oleju i dodać posiekany drugi ząbek czosnku.
Dodać przecier pomidorowy, posolić i gotować przez kilka minut.
Wmieszać listki bazylii i pomidory pokrojone w kostkę.
Przed odcedzeniem ugotowanego w międzyczasie makaronu odlać trochę wody.
Dodać do sosu makaron, trochę pozostawionej wody i połowę klopsików.
Wyłączyć palnik, wmieszać mozzarellę i podawać z pozostałą bazylią.
Przepis, zmodyfikowany, stąd.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2 duże + połowa pulpecików np. do zamrożenia
Kaloryczność jednej porcji: 750 kcal
Makaron caprese z minipulpecikami
- 500g mielonej chudej wołowiny
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- 2 łyżki oleju
- 250ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 6 listków bazylii
- 2 pomidory
- 140g makaronu conchiglie
- 100g minikulek mozzarelli
- liście bazylii na wierzch
Wymieszać mięso, drobno posiekaną szalotką, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, bazylię, pietruszkę i jajko.
Formować małe klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Na drugiej patelni rozgrzać resztę oleju i dodać posiekany drugi ząbek czosnku.
Dodać przecier pomidorowy, posolić i gotować przez kilka minut.
Wmieszać listki bazylii i pomidory pokrojone w kostkę.
Przed odcedzeniem ugotowanego w międzyczasie makaronu odlać trochę wody.
Dodać do sosu makaron, trochę pozostawionej wody i połowę klopsików.
Wyłączyć palnik, wmieszać mozzarellę i podawać z pozostałą bazylią.
Przepis, zmodyfikowany, stąd.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 2 duże + połowa pulpecików np. do zamrożenia
Kaloryczność jednej porcji: 750 kcal