Magiczne ciasto – warstwowe ciasto budyniowe
Magiczne ciasto piekłam już kilka lat temu. Zakochałam się, zresztą nie tylko ja, bo zdjęć wówczas zrobić nie zdążyłam, tak szybko zniknęło. Nie jest to typowe ciasto, jakie znamy. Podczas pieczenia jednolitej, mocno płynnej masy powstają trzy różne warstwy. Właśnie dlatego ciasto to nazywa się magicznym. Moim skromnym zdaniem w smaku jest ono równie magiczne…
Dolna warstwa tego ciasta przypomina clafoutis – zwarta, nieco zakalcowata część o maślanym, mlecznym smaku. Nieco wyżej – warstwa kremowego custardu, czyli pysznej masy budyniowej. Górna warstwa tego magicznego ciasta to bardzo delikatny biszkopt lub ciasto sufletowe. Całość prezentuje się wyśmienicie i jeszcze lepiej smakuje. Kto by pomyślał, że to takie magiczne ciasto można po prostu wyjąć z piekarnika.
W zasadzie ciasto nie potrzebuje dodatków. Uroczo prezentuje się oprószone cukrem pudrem, co zresztą polecam, bo nie jest mocno słodkie. Można podać je także ze świeżymi owocami – to pasuje do niemal każdego deseru i z pewnością namawiać nikogo nie trzeba.
Kolejne zachęty chyba mogę sobie darować. Wydaje mi się, że magiczne ciasto jest wystarczająco magiczne, by koniecznie go spróbować. Ot, taka magia. Na blogu przyprawionym szczyptą magii ten przepis musiał w końcu się pojawić.
Magiczne ciasto waniliowe
Czas Przygotowania 15 mins Czas Gotowania 1 hr Czas Całkowity 1 hr 15 mins
Trójwarstwowe ciasto budyniowe. Jego warstwy powstają podczas pieczenia.
Rodzaj Dania: Wypieki Kuchnia: łatwe Ilość Porcji: 10 porcji
Składniki
- 4 jajka
- 500 ml mleka letniego
- 125 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 85 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
dodatkowo:
- 1 łyżka mąki pszennej do formy
- 1 łyżka masła do formy
- 2 łyżki cukru pudru do oprószenia ciasta
Przygotowanie krok po kroku
-
Oddziel żółtka od białek.
-
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli
-
Roztop masło. Odstaw.
-
Rozgrzej piekarnik do 160°C
-
W drugiej misce ubij żółtka z cukrem 1 łyżką wody i cukrem waniliowym na puch. Gdy masa będzie jasna i puszysta, dodaj roztopione i przestudzone masło. Kontynuuj ucieranie przez minutę. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj do połączenia się składników.
-
Dodaj letnie mleko i zmiksuj lub wymieszaj rózgą do połączenia się składników.
-
Dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Składniki nie muszą być idealnie połączone. Mogą być widoczne skrawki piany z białek.
-
Gotową masę (jest bardzo płynna) przelej do natłuszczonej i oprószonej mąką szczelnej formy 20cm x 20cm. Nie polecam tu tortownic, ani blach z odpinanym dnem, ciasto może przeciekać. Piecz około 60 minut. Jeśli ciasto rumieni się zbyt szybko, w połowie czasu pieczenia przykryj je folią aluminiową.
-
Ostudź w formie. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.