Magdalenki z pieczonym rabarbarem
Składniki
- 250 g rabarbaru
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 50 ml oleju Oliwier
- 50 g cukru pudru
- 50 g prażonych pistacji
- 20 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Rabarbar kroimy ukośnie w 2-3-centymetrowe kawałki. Oprószamy cukrem trzcinowym i zapiekamy 5-7 minut w 200°C. Wyjmujemy i odstawiamy.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatką. Wlewamy po ściankach miski olej pistacjowo-rzepakowy i ponownie delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane pistacje.
Ciasto przekładamy do natłuszczonych foremek. Do każdej magdalenki wciskamy po kawałku rabarbaru i pieczemy około 10 minut.
Jeszcze ciepłe magdalenki smarujemy lekko pozostałym po pieczeniu rabarbaru karmelem i oprószamy siekanymi pistacjami lub cukrem pudrem.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl