Magdalenki z pieczonym rabarbarem

Magdalenki z pieczonym rabarbarem

Zdjęcie - Magdalenki z pieczonym rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Magdalenki z pieczonym rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Magdalenki z pieczonym rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Magdalenki z pieczonym rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Magdalenki z pieczonym rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 250 g rabarbaru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 ml oleju Oliwier
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g prażonych pistacji
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Rabarbar kroimy ukośnie w 2-3-centymetrowe kawałki. Oprószamy cukrem trzcinowym i zapiekamy 5-7 minut w 200°C. Wyjmujemy i odstawiamy. 

 

Jajka ubijamy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatką. Wlewamy po ściankach miski olej pistacjowo-rzepakowy i ponownie delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane pistacje. 

 

 

 

Ciasto przekładamy do natłuszczonych foremek. Do każdej magdalenki wciskamy po kawałku rabarbaru i pieczemy około 10 minut. 

 

Jeszcze ciepłe magdalenki smarujemy lekko pozostałym po pieczeniu rabarbaru karmelem i oprószamy siekanymi pistacjami lub cukrem pudrem.

 

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów