Madeira cake

Madeira  cake

Zdjęcie - Madeira  cake  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto nie pochodzi z hiszpańskiej Madery tylko z Wysp Brytyjskich. A nazwę zawdzięcza winu Madera, które podawano do tego rodzaju ciast - ucieranych i słodkich. Ten przepis znalazłam w The Telegraph. Ta ilość ciasta jest idealna do formy o długości 18 cm.

Zdjęcie - Madeira  cake  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

150 g miękkiego masła

150 złotego cukru trzcinowego

2 jajka

skórka starta z połowy pomarańczy

230 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia - dałam czubatą

3-4 łyżki mleka - ja dałam 6 łyżek soku z pomarańczy

dodałam jeszcze od siebie szczypty soli

Na polewę: skórka starta z połowy pomarańczy, sok z pomarańczy i cukier-puder

Utarłam masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodałam jajka i skórkę z pomarańczy - utarłam całość na gładką masę.

Dodałam stopniowo mąkę (wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia) - na przemian z sokiem z pomarańczy. Wymieszałam na gładką masę i wylałam do nasmarowanej masłem formy keksowej.

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam około 40 minut.

Kiedy ciasto trochę przestygnie można je polać polewą - wystarczy zmieszać wszystkie składniki.

Kategorie przepisów