Madeira cake
To ciasto nie pochodzi z hiszpańskiej Madery tylko z Wysp Brytyjskich. A nazwę zawdzięcza winu Madera, które podawano do tego rodzaju ciast - ucieranych i słodkich. Ten przepis znalazłam w The Telegraph. Ta ilość ciasta jest idealna do formy o długości 18 cm.
150 g miękkiego masła
150 złotego cukru trzcinowego
2 jajka
skórka starta z połowy pomarańczy
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia - dałam czubatą
3-4 łyżki mleka - ja dałam 6 łyżek soku z pomarańczy
dodałam jeszcze od siebie szczypty soli
Na polewę: skórka starta z połowy pomarańczy, sok z pomarańczy i cukier-puder
Utarłam masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodałam jajka i skórkę z pomarańczy - utarłam całość na gładką masę.
Dodałam stopniowo mąkę (wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia) - na przemian z sokiem z pomarańczy. Wymieszałam na gładką masę i wylałam do nasmarowanej masłem formy keksowej.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam około 40 minut.
Kiedy ciasto trochę przestygnie można je polać polewą - wystarczy zmieszać wszystkie składniki.