Maccheroni al ferretto z kiełbasą i grzybami

Maccheroni al ferretto z kiełbasą i grzybami

Maccharoni al ferretto, czyli „makaron z fiszbiny” – to tradycyjny włoski sposób formowania makaronu za pomocą drutu, popularny w rejonie Kalabrii. Pasek makaronu nawija się tak, aby powstała gruba, skręcona rurka.
Makaron ten kupiłam w Toskanii i dopiero później doczytałam o jego kalabryjskim pochodzeniu.

Przygotowałam go według przepisu podanego na opakowaniu – z kiełbaskami, grzybami i sosem pomidorowym. Pysznie, sycąco i rozgrzewająco :) Oczywiście ten sos będzie smakował doskonale także z innymi rodzajami makaronu – np. penne.
Jeśli chodzi o maccheroni al ferretto, to ten makaron gotuje się bardzo długo – 18 minut. Ciężko się go nakłada, bo łatwo ześlizguje się z łyżki i paskudzi sosem stół i talerz ;P I niestety nie jest zbyt estetyczny w jedzeniu – dlatego nie polecam na romantyczną kolację ;) Niemniej warto było go wypróbować – ot tak, w ramach ciekawostki.

Zdjęcie - Maccheroni al ferretto z kiełbasą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MACCHERONI AL FERRETTO Z KIEŁBASĄ I GRZYBAMI
(na 4 porcje)
400g makaronu,
250g włoskiej kiełbasy*,
200g grzybów (świeżych lub mrożonych – użyłam mrożonych podgrzybków),
1 puszka pomidorów,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 cebula,
1 kieliszek białego wina,
30g parmezanu,
oliwa,
sól i pieprz,
słodka papryka w proszku

Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej posiekaną cebulę i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dodać pokrojone na plasterki grzyby i smażyć razem kilka minut. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia, następnie dodać pomidory w puszce. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i natką pietruszki. Dusić ok. 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z gorącym sosem. Posypać parmezanem i podawać.

* Niestety włoskie kiełbaski są dość trudne do zdobycia w Polsce, ja użyłam surowej dojrzewającej kiełbasy i spisała się b. dobrze :)


A poniżej filmik przedstawiający sposób skręcania makaronu na drucie:



Kategorie przepisów