Łososiowa przekąska
Wędzone filety z łososia, przepiórcze jaja i oliwki. Oto główne składniki pysznej i szybkiej w przygotowaniu przekąski. Ułożone na ładnym półmisku razem z pomidorami tworzą kolorową i smaczną kompozycję, która uatrakcyjni świąteczny stół.
Składniki:
- połowa sałaty lodowej i opakowanie rukoli,
- 4 pomidory,
- słoiczek oliwek zielonych (200 g),
- opakowanie wędzonego łososia (100 g),
- 5 małych jajek ( rozmiar S lub przepiórcze),
Przygotowanie:
Sałatę porwać na drobne kawałki, ułożyć na półmisku, dodać wypłukaną rukolę (oderwać ogonki). Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w grubszą kostkę. Ułożyć na sałacie. Oliwki odcedzić na sitku, dodać do sałatki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić , obrać z skorupki i pokroić w ćwiartki, ułożyć obok siebie. Pomiędzy ćwiartkami jajek ułożyć kawałki łososia zwinięte w rulonik. Całość posypać świeżym lub mrożonym koperkiem.