Łosoś z dzikim ryżem
Łosoś z dzikim ryżem
200 g dzikiego ryżu
400 g filetu z łososia bez skóry, bez ości
garść orzeszków ziemnych, łuskanych
sól i pieprz
ząbek czosnku
kawałek imbiru
papryczka chilli
pęczek kolendry
olej
garść cukrowego groszku
Ostry sos :(np. uprażyć łyżeczkę nasion kminu i łyżeczkę nasion kolendry, pół łyżeczki pieprzu i zmiksować z ząbkiem czosnku, kawałkiem świeżego imbiru, 1/3 papryczki chilli, odrobiną kurkumy, 1 łyżką oleju arachidowego, listkami kolendry, solą i pieprzem) 200 ml mleka kokosowego ,garść kiełków fasoli mung ,1 limonka
W osolonym wrzątku gotuję ryż.
Łososia kroję na kawałki.
Orzechy ziemne miażdżę w moździerzu.
Imbir, czosnek i chilli kroję w plasterki.
Kolendrę siekam.
W szerokim rondlu rozgrzewam olej i przesmażam czosnek, chilli, imbir i kolendrę. Następnie dodaję ostry sos. Po minucie wrzucam łososia i za moment wsypuję groszek cukrowy i wlewam kokosowe mleko. Smażę jeszcze przez minutę i próbuję, ew. doprawiam solą i pieprzem.
Na talerzach układam dziki ryż, na nim układam łososia, posypuję kiełkami i zmiażdżonymi orzeszkami ziemnymi. Skrapiam sokiem z limonki. Obsypuję listkami kolendry.
*źródło: "Każdy może gotować" Jamie Oliver