Łosoś w cieście francuskim
Składniki:
- 400 g filetu z łososia
- 300 g świeżego ciasta francuskiego
- 200 g pieczarek
- 100 g pora
- 1 żółtko
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 20 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
- 1 łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Pieczarki i pora pokrój nożem w cienkie plasterki.
Podsmaż je na patelni na Oliwierze. Gdy się zarumienią – przypraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i posyp posiekanym koperkiem. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Łososia podziel na 2 porcje. Każdą ułóż na połowie płatu ciasta francuskiego, oprósz solą i pieprzem. Na rybie ułóż warzywa z patelni i zawiń w ciasto.
Przygotowane porcje przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym żółtkiem i posyp sezamem.
Krok 3
Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200°C. Podawaj na ciepło.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Okazja: obiad/kolacja
Poziom trudności: średnie