Łosoś teriyaki z pak choi
Kocham lato za to, że jest. Tak po prostu. Za to, że nikt nie ma ochoty na długo gotowane dania – fasolki, bigosy i gulasze… Za to, że na straganach aż kipi kolorami i pachnie zieleniną, którą tak bardzo lubimy. Oprócz polskich letnich dań, takich jak botwinka, czy eleganckie szparagi lubię czasami ruszyć w egzotyczną podróż na daleki wschód. Nie jest tajemnicą, że te smaki lubię szczególnie. Latem sprawdzają się zawsze i idealnie komponują się z moim sposobem gotowania – szybko, smacznie i kolorowo. Większość azjatyckich dań znajduje się na stole w niespełna 30 minut i tak jest też w tym przypadku.
Potrawa nie wymaga wcześniejszego marynowania, a składniki chociaż nieco egzotyczne, nie są trudno dostępne, ani szczególnie drogie. Warto czasami oderwać się od naszej polskiej rzeczywistości i ugotować coś innego – łososia teriyaki z pak choi. Zapewniam, że jest smacznie! Składniki:(4 porcje)- 1 filet z łososia (ok. 700g)
- 2-3 małe pak choi
- 3 ząbki czosnku
- 70ml bulionu warzywnego lub rybnego
- 200g makaronu sojowego/ryżowego (nitki)
- garść prażonych orzeszków ziemnych
- sok z 1/2 limonki
- olej do smażenia
marynata teriyaki:
- 1 czerwona papryczka chili (lub mniej wg uznania)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki mirinu (opcjonalnie soku jabłkowego)
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2cm kawałek kłącza imbiru
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie krok po kroku:
- Imbir zetrzyj na drobnej tarce, chili drobno posiekaj. Dodaj pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszaj.
- Łososia podziej na porcje i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej przygotowanym sosem.
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Zagotuj wodę na makaron.
- Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut aż zmięknie. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Łososia wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 7-10 minut, w zależności od wielkości kawałków.
- W międzyczasie w woku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego.
- Z pak choi odetnij końcówkę tak, by liście się rozdzieliły. Wrzuć do woka i podsmaż z posiekanym czosnkiem aż zaczną mięknąć. Podlej bulionem i duś przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj olej sezamowy i skrop sokiem z limonki. Zdejmij z ognia i przełóż na talerze razem z wiązką makaronu.
- Dodaj upieczonego łososia i polej powstałym sosem.
- Gotowe danie posyp posiekanymi orzeszkami i świeżym chili jeśli lubisz pikantne dania.
- Podawaj od razu.
Smacznego!