Lody z białej czekolady

Lody z białej czekolady

Lody w październiku?! A własnie, że tak ? Pewnego pięknego dnia dostałam propozycję przetestowania maszyny do lodów Unold  48806 CORTINA i też tak sobie właśnie pomyślałam, że chyba jakby za późno… A później uświadomiłam sobie, ze przecież kupuję lody cały rok więc biorę na klatę ? Tym bardziej, że zawsze chciałam mieć taką machinę. Kiedyś zastanawiałam się nawet nad kupnem, ale większość z nich ma wyjmowaną misę, którą należy schładzać przez 24 h w zamrażarce i dopiero można było przystąpić do tworzenia. Ja niestety mam permanentny problem ze zmieszczeniem czegokolwiek do mojej zamrażarki, więc ta opcja odpadała.

Zdjęcie - Lody z białej czekolady / White chocolate ice cream - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A tutaj sprzęt, który sam chłodzi – czyli dla mnie ideał. Na początek poczytałam sobie co to to potrafi i muszę przyznać, że byłam pod wrażeniem jego parametrów:

  • Pojemność misy nawet 1.5 l.
  • Lody gotowe nawet w 30 minut
  • Wbudowany kompresor – dzięki niemu lody są jednocześnie kręcone i mrożone, a ich temperatura może dojść nawet do ok -35 oC (co spowoduje, że będą twardsze)
  • Cyfrowy timer, regulowany (10, 20, 30, 40, 50 lub 60 minut pracy)
  • Wyświetlacz LCD: wyświetlanie pozostałego czasu i temperatury
  • Wyjmowany pojemnik z lodami
  • Otwierana pokrywa ułatwiająca dodawanie składników
  • Wytrzymały silnik (150 W!) – nadaje się do ciągłej pracy
  • Akcesoria: kubek z miarką i łyżka do lodów

Zdjęcie - Lody z białej czekolady / White chocolate ice cream - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lody z białej czekolady / White chocolate ice cream - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przejdźmy więc do rzeczy. Postanowiłam zacząć grubo, bo od lodów de lux, które zawsze chciałam zrobić odkąd dostałam kiedyś książkę genialnego Lebovitza. Zabrałam się na początek z przygotowanie mikstury zgodnie z przepisem, który podam poniżej i wlałam ją do pojemnika maszyny. Tutaj należy pamiętać, żeby nie wlewać więcej niż do 3/4 wysokości, gdyż lody w trakcie mrożenia gęstnieją i pęcznieją. Ilości podane w przepisie idealnie wpasowują się w wielkość misy.

Zdjęcie - Lody z białej czekolady / White chocolate ice cream - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następnie ustawiłam czas na 30 minut i poszłam czytać książkę ? Po sygnale zajrzałam ponownie i stwierdziłam, że musi jeszcze trochę dokręcić bo jednak wlałam tam max i dodałam jeszcze 15 minut extra. Następnym razem będę robiła z połowy składników, gdyż wychodzi tych lodów aż 1 litr, a należy pamiętać, że domowe lody nie zawierają konserwantów i trzeba je spożyć maksymalnie w tydzień od zrobienia.

Zdjęcie - Lody z białej czekolady / White chocolate ice cream - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po dodatkowych 15 minutach wyłączyłam machinę i okazało się, że bardzo śmietankowe lody z białej czekolady wyszły z tej maszyny wręcz bosko! Były puszyste, nie aż tak sztywne jak te ze sklepu, po prostu ekstra! Jeśli lubisz takie bardziej zawarte, przełóż lody do pojemnika i włóż do zamrażarki na kilkanaście minut:)

Podsumowując, bardzo cieszę się, że mam taki sprzęt na stanie. A mój ukochany lodopożeracz chyba jeszcze bardziej:) Coś czuję, że będę kręciła lody co weekend! ? Jeżeli jak ja nie masz dużej zamrażarki, a lubisz zdrowe lody własnej roboty to jest coś dla Ciebie.

Scroll down for recipe in English

Lody z białej czekolady

(1 litr)

Składniki:

  • 230 g białej czekolady, drobno posiekanej
  • 1 szklanka  (250 ml) mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 5 dużych żółtek
  • 2 szklanki śmietanki 36%
  • sos karmelowy do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Umieść czekoladę w dużej misce, na której umieść też sitko.
  2. W rondelku umieść mleko, cukier i sól i podgrzewaj mieszając aż cukier się rozpuści. W oddzielnej misce ubij żółtka z jajkiem aż będzie wyglądał jak kogel mogel. Następnie wlej powoli ciepłe mleko do żółtek, cały czas mieszając, po czym przelej mieszankę ponownie do tego samego rondelka.
  3. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje do konsystencji sosu po czym przelej go przez sitko do miski z czekoladą. Wymieszaj energicznie aż czekolada się rozpuści, po czym wmieszaj śmietankę.
  4. Włóż miskę do lodówki i schłodź, po czym wlej do pojemnika maszyny do lodów i dalej postępuj jak wyżej.

Smacznego!

Zdjęcie - Lody z białej czekolady / White chocolate ice cream - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

White chocolate ice cream

(1 litre)

Ingredients:

  • 230 g white chocolate, finely chopped
  • 1 cup whole milk
  • 2/3 cup sugar
  • pinch of salt
  • 5 large egg yolks
  • 2 cups heavy cream
  • caramel sauce for serving (optional)

Preparation:

  1. Put the chocolate pieces in a large bowl and and set a mesh strainer over the top.
  2. Warm the milk, sugar, and salt in a medium saucepan until sugar dissolves. In a separate medium bowl whisk together the egg yolks until light and fluffy. Slowly pour the warm milk into the egg yolks, whisking constantly, then scrape the warmed egg yolks back into the saucepan.
  3. Stir the mixture constantly over medium heat with a heatproof spatula, scraping the bottom as you stir, until the mixture thickens and coats the spatula. Pour the custard through the strainer over the white chocolate. Stir until white chocolate is completely melted and the mixture is smooth, then stir in the cream.
  4. Chill the mixture thoroughly in the refrigerator, then freeze it in your ice cream maker according to the manufacturer’s instructions.

Enjoy!

Zdjęcie - Lody z białej czekolady / White chocolate ice cream - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów