Lody waniliowe z kardamonem
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 40 minut
- Czas gotowania: 10 minut
Z każdym dniem coraz bardziej tęsknię za wiosną więc postanowiłam ją przywołać w jedyny znany mi sposób. Zrobiłam lody. Przepyszne. Bazowałam na podstawowym przepisie na lody waniliowe jednak odrobina kardamonu i soku z cytryny sprawia, że nabierają one nowego smaku. Inspiracją do tych smaków była ta nalewka. Jest to genialne połączenie jednak nie można przesadzić z ilością kardamonu gdyż jest on dość intensywny.
Składniki
- mleko - 500 ml
- cukier - 125 g
- wanilia - 1 laska
- żółtka - 6 szt.
- śmietana kremówka - 100 ml
- kardamon - 3 ziarenka
- cytryna - 1 szt.
Instrukcje
Do garnka wlać mleko i dodać 2/3 cukru, przekrojoną wanilię oraz ziarna kardamonu. Doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać żółtka z resztą cukru. Gotujące się mleko wlać do żółtek, cały czas mieszając, ponownie przelać do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem będzie ją lekko oblepiał. Natychmiast zdjąć z ognia - nie doprowadzając do wrzenia. Przelać krem do miski, przestudzony wstawić do lodówki na kilka godzin. Usunąć ziarna kardamonu oraz wanilię, przelać krem do maszyny, dodać śmietankę, sok z cytryny i postępować według instrukcji maszyny.
Smacznego:)