Lody waniliowe – najlepsze!

Lody waniliowe – najlepsze!

Lody lody dla ochłody! Ojj tak – zaczynamy lodowy sezon!

Z oknem coraz bardziej upalnie ( mama mi mówiła , że jak minie  „zimna Zośka” , czyli imieniny Zofii 15 maja ) to zaczną się upały.I sprawdziło się! Ja co prawda raczej z tych , co lubią ciepłą wiosnę , niż gorące lato , no ale narzekać absolutnie nie będę! Wręcz przeciwnie – uśmiech ostatnio z twarzy nie schodzi , a ja zajadam się pysznymi lodami!

Ulubione – waniliowe!

Takie domowe smakują obłędnie … a do tego mamy pewność z czego zostały przygotowane!

Łatwe … szybkie … i niesamowicie smaczne!

Polecam!

Najlepsze lody waniliowe!

Zdjęcie - Lody waniliowe – najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

SKŁADNIKI :

* śmietana kremówka 36% – 300 ml

* jajko – 2 szt

* drobny cukier – 100 g

* woda – 1 łyżka

* wanilia – 1 laska

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Skorupki jajek musimy ( koniecznie! ) sparzyć wcześniej wrzątkiem.

Przygotowujemy 3 naczynia / miski / garnki.

Do jednego wlewamy kremówkę , do drugiego białka , do trzeciego żółtka.

Żółtka miksujemy z połową cukru i 1 łyżką przegotowanej wody – masa musi być biała i puszysta.

Biała ubijamy na sztywno , dodając pod koniec resztę cukru – mieszamy.

Kremówkę również ubijamy na sztywno.

Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.

Dodajemy ubitą kremówkę łyżka po łyżce i ziarenka wydrążone z wanilii.

Przekładamy do pojemnika.

Odkładamy na minimum 3 godziny do mrożenia.

Zajadamy!

Ps. lody znikają błyskawicznie! :D

No i dobrze , bo przez obecność surowych jajek i tak trzeba je zjeść w ciągu 3 dni!

Zdjęcie - Lody waniliowe – najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów