Lody waniliowe – najlepsze!
Lody lody dla ochłody! Ojj tak – zaczynamy lodowy sezon!
Z oknem coraz bardziej upalnie ( mama mi mówiła , że jak minie „zimna Zośka” , czyli imieniny Zofii 15 maja ) to zaczną się upały.I sprawdziło się! Ja co prawda raczej z tych , co lubią ciepłą wiosnę , niż gorące lato , no ale narzekać absolutnie nie będę! Wręcz przeciwnie – uśmiech ostatnio z twarzy nie schodzi , a ja zajadam się pysznymi lodami!
Ulubione – waniliowe!
Takie domowe smakują obłędnie … a do tego mamy pewność z czego zostały przygotowane!
Łatwe … szybkie … i niesamowicie smaczne!
Polecam!
Najlepsze lody waniliowe!
SKŁADNIKI :
* śmietana kremówka 36% – 300 ml
* jajko – 2 szt
* drobny cukier – 100 g
* woda – 1 łyżka
* wanilia – 1 laska
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Skorupki jajek musimy ( koniecznie! ) sparzyć wcześniej wrzątkiem.
Przygotowujemy 3 naczynia / miski / garnki.
Do jednego wlewamy kremówkę , do drugiego białka , do trzeciego żółtka.
Żółtka miksujemy z połową cukru i 1 łyżką przegotowanej wody – masa musi być biała i puszysta.
Biała ubijamy na sztywno , dodając pod koniec resztę cukru – mieszamy.
Kremówkę również ubijamy na sztywno.
Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.
Dodajemy ubitą kremówkę łyżka po łyżce i ziarenka wydrążone z wanilii.
Przekładamy do pojemnika.
Odkładamy na minimum 3 godziny do mrożenia.
Zajadamy!
Ps. lody znikają błyskawicznie! :D
No i dobrze , bo przez obecność surowych jajek i tak trzeba je zjeść w ciągu 3 dni!