Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe

W lodziarniach możemy kupić różne najdziwniejsze smaki lodów bo są i ciasteczkowe i smerfowe i inne cuda. Natomiast nigdzie nie spotkałam lodów rabarbarowych dlatego postanowiłam je wyprodukować według własnego pomysłu. To był całkowity eksperyment  jednak bardzo udany ponieważ smak lodów jest wspaniały. Są tak smaczne, że dzisiaj mam zamiar zaprezentować je szerszej grupie osób (ale o tym innym razem) Może to być doskonały prezent na Dzień Matki, ukręćcie je dla swoich Mam, na pewno im posmakują. Moja zjadła dwie porcje:)

Zdjęcie - Lody rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 6 łodyg różowego rabarbaru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 330 ml śmietanki 30%

Rabarbar pokroić na kawałki, zasypać cukrem i usmażyć na małym ogniu, aż  stanie się gęstą papką. Ostudzić i wstawić do lodówki aby się schłodził.  Do maszyn wlać zimną śmietanę dodać masę rabarbarową i kręcić lody. Ja kręciłam ok. 30 min. Po tym czasie przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażarki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów