Lody morelowe
 
            I znowu nastał czas lodów. Owoce na rynku zachęcają aby przerabiać je na zimne pyszności. Dzisiaj lody morelowe, na dodatek w delikatnym kolorze moreli. Nic tylko zajadać!
 
 
  
 
 Składniki 
500 g moreli 
200 ml śmietany kremówki ( miałam 30%) 
100 ml jogurtu naturalnego 
4 łyżki ksylitolu lub cukru (lub tyle ile lubimy)
Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Morele opłukać, pozbawić pestek, zmiksować (skórkę zostawiłam). Mus morelowy wymieszać z cukrem (ksylitolem) dodać śmietankę i jogurt, wymieszać . Wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. 
 Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do lodów. Uruchomić maszynkę, wlać do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego! 
 
 Uwagi: ilość cukru czy ksylitolu którego używam, podaję orientacyjnie. My lubimy lody mało słodkie. Najlepszą metodą jest po prostu próbowanie naszej masy w trakcie mieszania, przed wstawieniem do lodówki. 
  
 
  
 
 
  
 
 
            