Lody melonowe na patyku

Lody melonowe na patyku

Pyszne melonowe lody, a na dodatek łatwe do przygotowania.

Zdjęcie - Lody melonowe na patyku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Melonowe lody

1 kg melona

1/4 szklanki 30% śmietany

1/4 szklanki dobrego miodu

małe opakowanie karmelizowanych orzechów (ale gdy chcemy orzechy wymieszać z lodową masą weźmy ich więcej)

Orzechy siekam.

Kawałki melona miksuję.

Łączę zmiksowanego melona ze śmietanką i miodem.

W przepisie podano, by foremki wysypać pistacjami, ale nam najbardziej smakują karmelizowane orzechy, a po spróbowaniu lodów jestem za tym, by orzechy wymieszać z owocową masą. Lody będą jeszcze smaczniejsze. Póki co  orzechowe mamy tylko czubki lodów.

Po wsypaniu orzechów wlałam owocową masę i całość mroziłam przez noc.

Gdy ktoś nie ma specjalnych foremek, niech najpierw zamrozi lody przez 2 godziny, następnie wsadzi drewnanie patyczki i mrozi deser przez kolejne minimum 6 godzin.

Zdjęcie - Lody melonowe na patyku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

*Pojemniczki kupiłam w Ikei. Wyszło 9 porcji lodów.

* Zdjęcia zrobiłam takie sobie na łapu capu, bo ciemno i nadciąga burza.

* źródło - "Living" nr 2

Kategorie przepisów