Lody melonowe na patyku
Pyszne melonowe lody, a na dodatek łatwe do przygotowania.
Melonowe lody
1 kg melona
1/4 szklanki 30% śmietany
1/4 szklanki dobrego miodu
małe opakowanie karmelizowanych orzechów (ale gdy chcemy orzechy wymieszać z lodową masą weźmy ich więcej)
Orzechy siekam.
Kawałki melona miksuję.
Łączę zmiksowanego melona ze śmietanką i miodem.
W przepisie podano, by foremki wysypać pistacjami, ale nam najbardziej smakują karmelizowane orzechy, a po spróbowaniu lodów jestem za tym, by orzechy wymieszać z owocową masą. Lody będą jeszcze smaczniejsze. Póki co orzechowe mamy tylko czubki lodów.
Po wsypaniu orzechów wlałam owocową masę i całość mroziłam przez noc.
Gdy ktoś nie ma specjalnych foremek, niech najpierw zamrozi lody przez 2 godziny, następnie wsadzi drewnanie patyczki i mrozi deser przez kolejne minimum 6 godzin.
*Pojemniczki kupiłam w Ikei. Wyszło 9 porcji lodów.
* Zdjęcia zrobiłam takie sobie na łapu capu, bo ciemno i nadciąga burza.
* źródło - "Living" nr 2