Lody mango lassi
Lody mango lassi to lody przygotowane wg przepisu na tradycyjny, chłodzący napój indyjski o tej samej nazwie. Składniki to dojrzały owoc mango, jogurt, sok z limonki i kardamon, z pominięciem oczywiście wody.
Lody są przepyszne, cudownie kremowe i bardzo orzeźwiające, a owoc marakui to przysłowiowa kropka nad "i". Lody przygotowałam w prostej, domowej maszynce do lodów. Polecam!
Składniki:
1 szklanka puree z mango
1 szklanka jogurtu greckiego
sok z 1 limonki/cytryny
3-4 kapsle kardamonu
1-2 łyżki miodu
owoce marakui
Wykoanie:
- mango obrać, odkroić miąższ od pestki, pokroić na mniejsze kawałki, zblendować na puree
- ziarenka kardamonu rozetrzeć w moździerzu
- puree z mango wymieszać z jogurtem, miodem i kardamonem
- mieszankę przelać do maszynki do lodów i postępować wg instrukcji obsługi. Przełożyć do pudełka i umieścić w zamrażarce na kilka godzin
- przed podaniem lodów owoce marakui przekroić na pół, wybrać miąższ i podawać z lodami
SMACZNEGO !