Lody jogurtowe z musem jeżynowym

Lody jogurtowe z musem jeżynowym

Zdjęcie - Lody jogurtowe z musem jezynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nikogo nie musze przekonywac o wyższosci domowych lodow.Dzisiejsze z musem jeżynowym to swietny sposob na wykorzystanie ostatnich jeżyn.Lody robi się w bardzo prosty sposob ,bez maszynki do lodow.Niezbedne sa jednak foremki.Te widniejace na zdjeciach pochodza z Ikea i kosztuja kilka groszy.To naprawde bardzo praktyczny i przydatny gadzet w kuchni.Lody z tych foremek sa malutkie,ale mozna sie nimi bezkarnie objadac.

Zdjęcie - Lody jogurtowe z musem jezynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skladniki na 6 foremek:

150 g musu z jezyn
150 g jogurtu
2 lub wiecej lyzek miodu,ksylitolu,cukru

Wykonanie:

  • 300-400 g jezyn zagotowac z 2 lyzkami cukru i potrzymac na ogniu kilka minut ,by owoce sie rozpadly.Przetrzec jezyny przez sitko i ostudzic
  • jogurt wymieszac z cukrem do smaku.Trzeba pamietac,ze jogurt po schlodzeniu bedzie wydawal sie mniej slodki
  • nakladac naprzemienie do foremek jogurt z zimnym musem jezynowym.Foremki na 5-6 godzin ,najlepiej na cala noc umiescic w zamrazarce
  • przygotowac kubeczek z goraca woda.Po zanurzeniu foremki z lodem na chwile w kubeczku bez trudu wyjmiemy loda z foremki

ZYCZE SMACZNEGO !

Zdjęcie - Lody jogurtowe z musem jezynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów