Lody czekoladowo-bananowe Davida Lebovitza

Lody czekoladowo-bananowe Davida Lebovitza
Zdjęcie - Lody czekoladowo bananowe Davida Lebovitza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lody znalazłam u Joanny.Zrobiłam jednak tradycyjnie - w pudełku.Lody nie zamarzają na kamień z powodu dużej ilości alkoholu - są mocno czekoladowe i gładkie w smaku. A na wierzchu po wyjęciu tworzą się białe kryształki szronu ....I nie wymagają maszynki :)
Zdjęcie - Lody czekoladowo bananowe Davida Lebovitza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis cytuję za Joanną (pominęłąm chili, robiłam z podwójnej porcji):

Składniki (350ml lodów):1 duży bardzo dojrzały banan obrany ze skórki 55 g czekolady gorzkiej lub deserowej6 łyżek mleka6 łyżek likieru Baileys1 łyżka ciemnego rumu (np. czeski Tuzemak)
1. Rozpuść czekoladę z mlekiem (w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej)2. Rozgnieć widelcem banana na gładką masę3. Połącz ze sobą wszystkie składniki4. Przelej do foremek na lody, lub do pojemnika i włóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny Smacznego :)
Zdjęcie - Lody czekoladowo bananowe Davida Lebovitza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lody czekoladowo bananowe Davida Lebovitza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Lody czekoladowo bananowe Davida Lebovitza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A rok temu (podobnie jak i teraz) gotowaliśmy sos słodko-kwaśny na zimę:



Zdjęcie - Lody czekoladowo bananowe Davida Lebovitza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów