Lody bananowo - truskawkowe
Warto mieć kilka zamrożonych kilka bananów, bo z ich udziałem przygotujesz najszybsze i najprostsze lody. Wystarczy pokrojone w plasterki banany zamrozić i zmiksować z truskawkami - obecnie ze świeżymi, na mrożone przyjdzie jeszcze czas. Nie ma potrzeby dosładzania, wystarczy użyć dojrzałych, słodkich owoców. Banany są niezawodne, a lody wyjątkowo kremowe i aksamitne. Idealny deser na gorące dni. Polecam!
Składniki:
2 banany
około 200 g truskawek
1 łyżka jogurtu greckiego
Wyknonaie:
- banay obrać, pokroić w plasterki, zapakować do woreczka foliowego i umieścić na noc w zamrażarce
- truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki
- truskawki zblendoweać z łyżka jogurtu, dodać zamrożone banany i zblendoweać do uzyskania jednolitej, kremowej masy
- podawać natychmiast po przygotowaniu, ozdobione listakmi mięty. Jeśli chcesz lody gałkować wstaw pojemnik z lodami na 1 godzinę do zamrażarki lub użyj mrożonych truskawek
SMACZNEGO !