Lody babci Uli

Lody babci Uli

Zdjęcie - Lody babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lody babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 0,5 l śmietanki lub tłustego mleka
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • wanilia

Przygotowanie

Jajka, żółtka i cukier ubijaj na parze dodając stopniowo śmietankę lub przegotowane mleko, aż masa zgęstnieje. Wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.

Masę możesz podzielić na kilka porcji i zrobić lody smakowe-mieszane, np. pistacjowe, truskawkowe, czekoladowe, straciatella lub inne. Lody cytrynowe o smaku bazylii uzyskasz po dodaniu łyżęczki oleju Kujawskiego z bazylią i cytryną.

 

Historia Przepisu z Szuflady Babci Uli:

 

Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. Zawsze możemy sami wybrać jaki smak lodów chcemy przygotować.

Kategorie przepisów