Lody babci Uli
Składniki
- 0,5 l śmietanki lub tłustego mleka
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- wanilia
Przygotowanie
Jajka, żółtka i cukier ubijaj na parze dodając stopniowo śmietankę lub przegotowane mleko, aż masa zgęstnieje. Wstaw do zamrażalnika na kilka godzin.
Masę możesz podzielić na kilka porcji i zrobić lody smakowe-mieszane, np. pistacjowe, truskawkowe, czekoladowe, straciatella lub inne. Lody cytrynowe o smaku bazylii uzyskasz po dodaniu łyżęczki oleju Kujawskiego z bazylią i cytryną.
Historia Przepisu z Szuflady Babci Uli:
Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. Zawsze możemy sami wybrać jaki smak lodów chcemy przygotować.