Lody ajerkoniakowe z nutką wanilii

Lody ajerkoniakowe z nutką wanilii

Zdjęcie - Lody ajerkoniakowe z nutką wanilii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nic nie równa się z domowymi lodami. Szykuje się seria. Na pierwszy ogień poszły lody ajerkoniakowo-waniliowe. Do ich zrobienia nie potrzeba maszyny do lodów. Są kremowe, mocno waniliowe, z wyraźną nutką alkoholu.

Składniki
  • Mleko – 1 kubek ( 250 ml )
  • Śmietanka kremówka – 2 kubki ( 500 ml )
  • Cukier – 2/3 kubka (160 ml )
  • Żółtka – 6 sztuk
  • Sól – szczypta
  • Gałka muszkatołowa – szczypta
  • Wanilia – 1 laska
  • Ciemny rum – 3 łyżki
Sposób przygotowania

1. W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i solą.

2. Bierzemy dwie miski. Do jednej wlewamy kremówkę, a na wierzchu stawiamy sitko.

3. W drugiej ubijamy żółtka. Do żółtek, nie przerywając ubijania, wlewamy ciepłe mleko z solą i cukrem. Gdy się połączą przelewamy je z powrotem do garnuszka. Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę.

Trzeba uważać,żeby masa nie zagotowała się za mocno, bo się zważy.

4. Gotową masę wlewamy przez sitko do miski z kremówką. Mieszamy. Gdy całość ostygnie dodajemy gałkę muszkatołową i rum. Mieszamy,aż wszystko się połączy.

5. Przykrywamy miskę i wstawiamy do zamrażalnika. W czasie gdy lody się mrożą mieszamy kilka razy.


Kategorie przepisów