Lody ajerkoniakowe z nutką wanilii
Nic nie równa się z domowymi lodami. Szykuje się seria. Na pierwszy ogień poszły lody ajerkoniakowo-waniliowe. Do ich zrobienia nie potrzeba maszyny do lodów. Są kremowe, mocno waniliowe, z wyraźną nutką alkoholu.
Składniki- Mleko – 1 kubek ( 250 ml )
- Śmietanka kremówka – 2 kubki ( 500 ml )
- Cukier – 2/3 kubka (160 ml )
- Żółtka – 6 sztuk
- Sól – szczypta
- Gałka muszkatołowa – szczypta
- Wanilia – 1 laska
- Ciemny rum – 3 łyżki
1. W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i solą.
2. Bierzemy dwie miski. Do jednej wlewamy kremówkę, a na wierzchu stawiamy sitko.
3. W drugiej ubijamy żółtka. Do żółtek, nie przerywając ubijania, wlewamy ciepłe mleko z solą i cukrem. Gdy się połączą przelewamy je z powrotem do garnuszka. Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje i zacznie oblepiać łyżkę.
Trzeba uważać,żeby masa nie zagotowała się za mocno, bo się zważy.
4. Gotową masę wlewamy przez sitko do miski z kremówką. Mieszamy. Gdy całość ostygnie dodajemy gałkę muszkatołową i rum. Mieszamy,aż wszystko się połączy.
5. Przykrywamy miskę i wstawiamy do zamrażalnika. W czasie gdy lody się mrożą mieszamy kilka razy.