Lodowe brownie

Lodowe brownie

Zdjęcie - Lodowe brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idealny przepis na gorące dni, które ostatnio nie dają nam spokoju czyli lodowe brownie. Ciasto składa się z warstwy brownie, lodów, a to wszystko polane jest polewą czekoladową i pokryte malinami (super sprawdzą się też borówki, jagody, truskawki). Moje maliny jak widać na zdjęciu były ułożone po tym jak polewa już zastygła, ale polecam je ułożyć na jeszcze płynną to wtedy nie będą spadać z ciasta :) W moim cieście warstwa brownie była trochę za gruba więc podaje Wam mniejsza ilość składników i wtedy warstwa będzie cieńsza. Polecam spróbować tę fajną alternatywę zwykłego brownie.

Składniki na kwadratową formę o boku 20cm:


  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki orzechów (opcjonalnie, ja nie użyłam)

Wykonanie:

Masło rozpuścić z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą w ronelku na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby czekolada się nie przypaliła. Odstawić do ostygnięcia.
Kiedy masa czekoladowa ostygnie jajka zmiksować z cukrem, aż się trochę ubiją. Dodać masę czekoladową cały czas miksując. Przesiać mąkę i sól do masy i zmiksować tylko do połączenia składników. Jeśli używamy orzechów to w tym momencie je dodać i wymieszać ręcznie.
Piekarnik włączyć i ustawić temp. 180 stopni Celsjusza. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić i piec ok. 15-20 minut, uważać by nie wysuszyć brownie! Polecam po 15 włożyć patyczek do szaszłyków w ciasto, jeśli po wyjęciu patyczek będzie cały oblepiony płynnym ciastem - ciasto nie jest gotowe. Patyczek powinien być oblepiony okruszkami ciasta, nie może być całkowicie suchy! Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na reszte ciasta:
  • 1l lodów - polecam orzechowe, waniliowe
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 150ml śmietanki 30%
  • opakowanie malin lub inne owoce takie jak jagody, borówki, truskawki
Lody wyjąć z zamrażalnika i odstawić by trochę zmiękły, a następnie wykładamy je na wystudzone brownie i równo rozsmarowujemy. Wstawiamy do zamrażalnika.
Kiedy lody się porządnie zmrożą zaczynamy robić polewę. Śmietanke podgrzewamy prawie do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Zostawiamy na chwilę, a następnie mieszamy energicznie, aż uzyskamy gładką polewę. Polewę odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy polewa wystygnie wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i polewamy nią całą powierzchnię, a na wierzch układamy maliny.
Ciasto przetrzymujemy cały czas w zamrażalniku, a kroimy je ostrym nożem.


Zdjęcie - Lodowe brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lodowe brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów