Linguine z fenkułem
Spóźnianie się na obiad zazwyczaj skutkuje zimnym lub – przy lepszych wiatrach – odgrzewanym obiadem. Zazwyczaj…, bo kiedy mowa o makaronie, może się okazać, że spóźnienie się może skutkować pustym talerzem…
Tak było tym razem. Króliczka najbardziej na świecie kocha makaron, a korzystając z okazji wędrowała do pieca dokładkę tak skrupulatnie, że po jej trzeciej porcji okazało się, że na spóźnialskiego czeka pusta patelnia. Niestety mąż mógł tylko wyobrazić sobie, co zjedliśmy, a następnie pocieszyć się smażoną kiełbasą z chlebem. No cóż, myślę, że następnym razem, gdy usłyszy o makaronie na obiad, dotrze do domu na czas, by znów nie obejść się smakiem.
Ta banalnie prosta potrawa jest idealna dla wszystkich, którzy w daniach makaronowych, najbardziej lubią właśnie kluski. Może jednak okazać się zbyt makaronowa dla miłośników sosów. Dla mnie jest właśnie taka, jak powinna być. Wstążki obtoczone w aromatycznej oliwie z dodatkiem parmezanu i z wyrazistym w smaku fenkułem to dla mnie idealny przepis na letni posiłek.
LINGUINE Z FENKUŁEM- 250-300 g linguine
- 2 fenkuły (“bulwy” kopru włoskiego)
- 1 cytryna
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki owoców kopru włoskiego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka ziołowego oleju rzepakowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- parmezan do podania
Czosnek obieramy, a następnie 2 ząbki kroimy w plasterki, a 2 pozostałe przeciskamy przez praskę. Odcinamy zielone części z „bulw” fenkułów. Zielone części odkładamy na bok, a same „bulwy” kroimy w dość cienkie plasterki. Ścieramy na drobnych oczkach tarki skórkę z cytryny. Z cytryny wyciskamy również sok. Natkę pietruszki siekamy niezbyt drobno.
W dużym rondlu nastawiamy wodę na makaron, a na dużej, głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, na której następnie smażymy owoce kopru włoskiego przez 1-2 minuty. Na patelnię wsypujemy cały czosnek i smazymy całość jeszcze minutę. Następnie dodajemy skórkę z cytryny i połowę pokrojonych fenkułów. Całość smażymy ok. 10 minut, aż fenkuł zmięknie. Gdy zawrze woda w rondlu, wkładamy makaron i gotujemy minutę krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu.
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z fenkułem, wlewamy chochelkę wody z gotowania. Zwiększamy temperaturę i dobrze mieszamy. Dodajemy pozostałe fenkuły, posiekaną natkę i wlewamy sok z cytryny. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołowym olejem i przekładamy na talerze. Każdą porcję posypujemy startym parmezanem oraz zielonymi częściami fenkułów.
(przepis z moimi zmianami wg „Good Food” July 2017) Advertisements