Likier czereśniowy
Likier czereśniowy powinien stać ok. 6 tygodniu ale za ten czas nie będzie już czereśni więc już dzisiaj śpieszę z przepisem. Jako, że stałam się posiadaczką skrzynki czereśni, postanowiłam część wykorzystać do tego likieru. Zapach jest cudowny, kolor z każdym dniem coraz ładniejszy, już nie mogę się doczekać kiedy będzie można go naprawdę spróbować bo na razie spróbowałam tylko kropelkę.
Źródło: Kuchnia
Składniki:
- 50 dag czereśni
- 30 dag cukru
- 1/2 laski cynamonu
- 2 goździki
- 9 migdałów
- 1/2 pomarańczy
- 700 ml kirszu
- ew. 500 ml czerwonego wytrawnego wina
Czereśnie umyć, osączyć,usunąć ogonki pestki.W dużej misce rozgnieść je lekko tłuczkiem do ziemniaków, przełożyć wraz z sokiem do butelki. Dodać cukier, przyprawy i obrane migdały oraz pokrojoną skórkę z pomarańczy. Na koniec zalać wszystko wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni. W tym czasie kilka razy wstrząsnąć butelką. Dojrzały nastaw przecedzić przez sitko wyłożone gazą, mocno odcisnąć owoce, aby zebrać jak najwięcej płynu.Jeżeli zdecydujemy się na wersję z winem to w tym momencie należy go dodać i odstawić na kolejne 4 tygodnie. Jeśli nie to możemy się raczyć pysznym likierem czereśniowym z delikatną korzenną nutką.
Na zdrowie:)