Letnie minitarty z malinami
Lato w pelni i choc pogoda ostatnio nie jest zbyt laskawa to i tak ciesze sie z tej pory roku. Do tego mamy wakacje i zapewne wielu z Was juz pakuje bagaze, przeglada mapy, przewodniki itp. Rowniez ja ruszam za pare dni na wymarzony wypoczynek. Zanim jednak zostawie bloga na dluzej, choc nie wiem czy sie da na jeszcze dluzej niz w ostatnim czasie, to podziele sie przepisem na pyszne czekoladowe tarty. To moj imieninowy wypiek, szybki, prosty i pyszny. Taka mala namiasta lata.
Zapraszam :-)
Mini tarty czekoladowe z malinami
skladniki na 4 tarty
ciasto:
- 1 jajko
- 150g maki
- 90g masla
- szczypta soli
- 1 lyzka cukru
wykonanie:
Wszystkie skladniki ciasta zagniatamy, formujemy kule i owinieta w folie spozywcza odkladamy do lodowki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto nalezy rozwalkowac miedzy dwoma kawalkami papieru do pieczenia lub folii spozywczej. Ciastem wykladamy foremki do tart nasmarowane tluszczem. Ciasto nakluwamy widelcem, kladziemy na nie papier do pieczenia i obciazamy np grochem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C przez okolo 20 minut.
skladniki na nadzienie:
- 150g malin
- 1 lyzka cukru pudru
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 zoltko
- 100ml smietany
- 1 duza lyzka nutelli
- do dekoracji maliny i wiorki bialej czekolady
wykonanie:
Maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem pudrem.
Smietane doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nia polamana na kawalki czekolade. Mieszamy do czasu gdy czekolada sie rozpusci. Dodajemy nutelle i zoltko. Dokladnie mieszamy.
Gdy ciasto jest juz prawie upieczone wycigamy je z piekarnika, sciagamy z foremek papier z grochem i na srodku nakladamy maliny wymieszane z cukrem pudrem. Calosc pokrywamy masa czekoladowa.
Zmniejszamy temperature w piekarniku do 175°C i wkladamy do niego gotowe tarty. Pieczemy je okolo 5-7 minut. Po upiecznie tarty wystudzamy. Dekorujemy malinami i wiorkami bialej czekolady. Odstawiamy do lodowki na godzine.
Smacznego!