Letnia zupa z kalafiorem
- Wynik: 65
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 55minuty
Upał upałem jednak czasami jeść trzeba. Lekka zupa z warzywami może być dobrym rozwiązaniem w czasie upalnych dni. U mnie z kalafiorem, lekko pikantna, chociaż akurat w tym gorącym tygodniu można pominąć papryczkę.
Składniki- kalafior - 1 mała główka
- ziemniaki - 4
- marchewka - 2
- udko z kurczaka - 1
- koperek - 1/2 koperku
- por - 3-4 liście
- seler naciowy - 3 łodygi
- papryczka chilli - ew. 1/3 strączka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
W garnku zagotować ok. 3 l wody. Dodać umyte udko, oczyszczone liście pora, łodygi selera oraz pokrojoną w kawałki marchewkę. Zmniejszyć ogień i gotować zupę ok. 40 min. Po tym czasie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora, ew. papryczkę chilli. Gotować ok. 15 min. Wyjąć z zupy mięso, pokroić w kostkę i dodać z powrotem do garnka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.
Smacznego:)