Leniwy chleb nocny
Każdy czasem bywa leniwy, to nic złego! Tym bardziej, że lenistwo czy brak czasu niekoniecznie koliduje z wypiekiem domowego chleba. Wystarczy wieczorem przygotować ciasto drożdżowe, przełożyć je do formy i wstawić do lodówki. Rano wyciągamy formę, doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej i hop do piekarnika. Prawda, że to dziecinnie proste? Każdy leniuch sobie poradzi z takim przepisem
Do chleba nocnego tym razem dodałam jeszcze twaróg, w końcu leniwe kluseczki powstają właśnie z twarogu. Powolne wyrastanie ciasta w lodówce wpływa na skórkę chleba, która wyszła wyjątkowo chrupiąca.
W taki sam sposób można upiec chleb wykorzystując mąkę orkiszową jasną, zachęcam do leniwych eksperymentów
5.0 z 1 ocen Leniwy chleb nocny Autor: Tosia Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 8 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 550g mąki pszennej typ 650
- 200 g twarogu
- 310 ml letniej wody
- płaska łyżeczka suszonych drożdży instant
- łyżeczka soli
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy twaróg, drożdże i sól. Dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok. 3-5 minut, aż będzie elastyczne.
- Formę keksówkę (u mnie 12x24cm) wykładamy pergaminem, przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i stawiamy na noc do lodówki.
- Rano wyciągamy formę z lodówki, doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej (przez min. 20 minut) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.