Leniwe z sosem jogurtowo-truskawkowym
Pozostaję jeszcze przez chwilę w truskawkowym klimacie. Dziś leniwe z sosem jogurtowo-truskawkowym, które przygotowałam jakiś czas temu na leniwy sobotni obiadek. Ot, taki na słodko, letni, czerwcowy jeszcze. Przepis znalazłam w książce "Specjały kuchni domowej czyli kluski, placki, racuchy i naleśniki". Było pysznie:).
Składniki:
*80 dag białego chudego sera
*2 jaja
*1 szklanka mąki pszennej (15 dag)
*20 dag truskawek (można zrobić także z jagodami)
*kubeczek jogurtu naturalnego (15 dag)
*2 łyżeczki cukru
*sól
Wykonanie:
Ser odcisnąć, jeśli jest wilgotny, przetrzeć przez sito lub zmielić. Ja korzystałam z gotowego sera wiaderkowego do wypieków. Żółtka roztrzepać mikserem, połączyć z serem, ubitą pianą z białek i mąką. Lekko posolić. Na stolnicę posypaną mąką wyłożyć ciasto, uformować wałek, spłaszczyć , wykrawać ukośne paski i wkładać do wrzącej , osolonej wody. Gotować na małym ogniu. Wyjmować łyżką cedzakową.
Zrobić sos: truskawki przekroić na połówki , połowę zmiksować z jogurtem i cukrem. Do sosu dodać pozostałe truskawki i polać pierogi.
Smacznego :)