Leniwe z dynią i cynamonem
            
 
 
 
 
 Proste, szybkie, sycące i smaczne. Leniwe z dynia przyrumienione z orzechami.
twaróg tłusty lub półtłusty - 1 kostka
 3 łyżki pieczonej dyni hokkaido
 mąka orkiszowa jasna - 1 szklanka + do podsypywania
 1/2 łyżeczki cynamonu
 szczypta soli
 cukier trzcinowy - 1 łyżka lub miód
 orzechy drobno posiekane
 olej lub masło
 otarta skórka z pomarańczy
 
 Twaróg i pieczoną dynię blenderujemy, dodajemy mąkę i cynamon. Wyrabiamy lekko ciasto ręką. Kiedy się prawie połączy dzielimy ciasto na 3 części.
 Na posypaną mąką stolnicę wykładamy kawałki ciasta i formujemy wałeczki. Kroimy nożem na skośne kluski.
 Wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową na rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem i rumienimy. Pod koniec dodajemy szczyptę cynamonu i dodajemy orzechy aby się lekko podpiekły.Rozkładamy na talerze, polewamy miodem, posypujemy skórka z pomarańczy i dodajemy świeże zioła.