Leniwe pierogi
Czy leniwe, bo po ich zjedzeniu nachodzi ochota na odprężającą drzemkę, a może poradzi sobie z nimi nawet niezbyt pracowita gospodyni?:) Jakby nie było, te kluseczki to jedno z ulubionych dań naszego dzieciństwa, prawda?
Ja wracam do ich przygotowywania, bo mój synek też wpadł w ich sidła i pokochał lekkie kluseczki z twarogiem, podawane z cukrem, masłem i szczyptą cynamonu- takie lubimy najbardziej!
Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. To przepis, jaki wykorzystywałam dziesiątki razy- sprawdza się w 100%!
Z proporcji uzyskacie porcję dla 3 osób.
Składniki
- twaróg - 500 g (np. w kostce, półtłusty_)
- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - 100 g
- mąka krupczatka - 100 g
- masło - 2 łyżki, miękkie
- do podania
- masło, cukier, cynamon - wg. gustu
Sposób przygotowania
Ze wszystkich składników zagnieć gładkie, lekkie ciasto. W razie konieczności (gdyby ciasto się zbytnio kleiło) podsyp nieco mąką.Odstaw na 20 minut, żeby odpoczęło.
Ciasto podziel na ok. 4 części, z każdej uformuj długi "wałeczek". Krój ukośnie na ok. 2 cm kawałki (jak "kopytka").
W garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody (jak do makaronu). Gdy zacznie wrzeć, delikatnie wkładaj do niej kluseczki. Gotuj na małym ogniu, ok. 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Odcedź.
Podawaj- tak jak lubisz, np. z cukrem, stopionym masłem i cynamonem.