Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

Czy leniwe, bo po ich zjedzeniu nachodzi ochota na odprężającą drzemkę, a może poradzi sobie z nimi nawet niezbyt pracowita gospodyni?:) Jakby nie było, te kluseczki  to jedno z ulubionych dań naszego dzieciństwa, prawda?

Zdjęcie - Leniwe pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Leniwe pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja wracam do ich przygotowywania, bo mój synek też wpadł w ich sidła i pokochał lekkie kluseczki z twarogiem, podawane z cukrem, masłem i szczyptą cynamonu- takie lubimy najbardziej!

Zdjęcie - Leniwe pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Leniwe pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. To przepis, jaki wykorzystywałam dziesiątki razy- sprawdza się w 100%!

Zdjęcie - Leniwe pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Leniwe pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z proporcji uzyskacie porcję dla 3 osób.

Zdjęcie - Leniwe pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Leniwe pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Leniwe pierogi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Ze wszystkich składników zagnieć gładkie, lekkie ciasto. W razie konieczności (gdyby ciasto się zbytnio kleiło)  podsyp nieco mąką.Odstaw na 20 minut, żeby odpoczęło.

Ciasto podziel na ok. 4 części, z każdej uformuj długi "wałeczek". Krój ukośnie na ok. 2 cm kawałki (jak "kopytka").

W garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody (jak do makaronu). Gdy zacznie wrzeć, delikatnie wkładaj do niej kluseczki. Gotuj na małym ogniu, ok. 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Odcedź.

Podawaj- tak jak lubisz, np. z cukrem, stopionym masłem i cynamonem.

Kategorie przepisów