Leniwe pierogi pomidorowe
Moje pierogi leniwe przygotowałam z biaego sera i ziemniaków. Polałam masłem z prażonymi migdałami.
Składniki na leniwe pierogi pomidorowe:
- 500 g białego sera (dałam bio)
- 350 g ziemniaków ugotowanych mączystych
- 2 jaja
- koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki (pełne)
- 150 g mąki (dałam orkiszową) + 50 g do podypywania
- 1-2 łyżeczki soli
- 50 g mąki ziemniaczanej
Okrasa:
- 1/2 kostki masła
- szczypta cukru trzcinowego
- 2 łyżki mielonych migdałów
Jak przygotować leniwe pierogi pomidorowe?
Ugotowane i odtudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę wraz z serem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do sera i ziemniaków a białka ubij na sztywno. Dodaj ją potem do masy wraz z mąkami i koncentartem. Wyrób krótko masę. Podziel na trzy części i z każdej uformuj wałki obtaczając je w mące. Wałki pokrój w ukośne kluski. Gotować we wrzątku po wypłynieciu mniej wiecej 1 minutę. Polać masłem z prażonymi migdałami.