Leniwe pierogi pomidorowe

Leniwe pierogi pomidorowe

 


Zdjęcie - Leniwe pierogi pomidorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMoje pierogi leniwe przygotowałam z biaego sera i ziemniaków. Polałam masłem z prażonymi migdałami.

 


Składniki na leniwe pierogi pomidorowe:

  • 500 g białego sera (dałam bio)
  • 350 g ziemniaków ugotowanych mączystych
  • 2 jaja
  • koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki (pełne)
  • 150 g mąki (dałam orkiszową) + 50 g do podypywania
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 50 g mąki ziemniaczanej

 

Okrasa:

  • 1/2 kostki masła
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mielonych migdałów

 

 


Zdjęcie - Leniwe pierogi pomidorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować leniwe pierogi pomidorowe?

Ugotowane i odtudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę wraz z serem. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do sera i ziemniaków a białka ubij na sztywno. Dodaj ją potem do masy wraz z mąkami i koncentartem. Wyrób krótko masę. Podziel na trzy części i z każdej uformuj wałki obtaczając je w mące. Wałki pokrój w ukośne kluski. Gotować we wrzątku po wypłynieciu mniej wiecej 1 minutę. Polać masłem z prażonymi migdałami.

Kategorie przepisów