Leniwe dyniowe

Leniwe dyniowe
Zdjęcie - Leniwe dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zapraszam na jesienne wydanie leniwych klusek, smaczny jarski obiad na słodko. Ucieszy nie tylko dzieci. W dzisiejszym wydaniu mają żólciótki kolorek jak jesienne liście, a to za sprawą dodatku puree z dynii.
Klasyczne z dodatkiem piany z białek (po przepis zapraszam tutaj) wymagają więcej czasu do przygotowania, dzisiejsze to idelna propozycja na bardzo szybki obiad, pod warunkiem, że w lodówce czeka dyniowe puree.

Zdjęcie - Leniwe dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 2 porcje:
200 g twarogu (u mnie serek z wiaderka)
100 g puree z dynii
1 jajko
80 g mąki+1 łyżka mączki ziemniaczanej
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
cukier/ksylitol

Wykonanie:

  • ser wymieszać widelcem z dyniowym puree bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitego koloru, najlepiej w miseczce. Dodać jajko i obie mąki, następnie krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Masa będzie lekko klejąca, ale im dłużej mieszana jeszcze bardziej kleić. Starać się jak najmniej dodać mąki do środka, a kluseczki będa delikatne i mięciutkie. Gdy używasz twarogu warto przetrzeć go przez sito
  • ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Podzielić na 2 części i uformowacć wałki podsypując mąką. Spłaszczyć i odkrawać skośne kluseczki. Gotowe kluseczki ukladaj na podsypce z mąki
  • gotować w dużej ilości osolonej wody. W kilka minut po wypłynięciu wyławiać łyżką cedzakową
  • w międzyczasie na małej patelni roztopić masło, dodać bułkę tarta i podgrzewać do spienienia
  • gotowe kluski polać masłem z buleczką i posypać cukrem

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Leniwe dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów