Lemoniada z kiwi
Leniwe popołudnie. Książka, leżak i lemoniada. Rozkoszne sam na sam – cytując Kasię Nosowską. Cisza i ja, gdy dzieci znikają za drzwiami z mężem. Każdy ma potrzebę czasu tylko dla siebie. Wyciszenia, oderwania od codziennych spraw, zostania na chwilę sam na sam ze sobą. To nie egoizm, to ratunek dla własnego zdrowia…
Każdemu z nas ma ograniczenia. Każdy z nas też inaczej odpoczywa. Mnie najbardziej wykańcza mój wirujący niczym bączek umysł. Pochłaniam tysiące informacji, ciągle coś mnie zaciekawia, intryguje, interesuje. Tu wysłucham jakiejś piosenki, tam przeczytam wiersz, popchnę artykułem o mamutach albo o córce królowej Wiktorii, przefiltruję kilkanaście przepisów na lody truskawkowe, odpiszę na kilka sms-ów, wysłucham lokalnych wiadomości i to wszystko jednym okiem/uchem w trakcie gotowania lub prasowania przerywanego opróżnianiem dziecięcego nocnika, otwieraniem dziecku butelki z wodą lub odwiązywaniem zaplątanych na supeł sznurowadeł. To w trakcie tego krótkiego okresu w ciągu dnia, gdy dzieci bawią się razem…
Wcześniej zajmuję się (równocześnie) szukaniem bażanta w Roku w lesie, trzymaniem podstawy wieży z klocków, bo nie chce stać dobrze na dywanie, czytaniem po raz tysięczny z jednoczesnym przekładem na język polski Postman Pat’s busy week, obserwacją mrówki drepcącej w stronę lodówki z perspektywy kuchennej podłogi, słuchaniem w kółko Płyty tartarskiej, przerywanej oczywiście opróżnianiem nocnika, otwieraniem butelki i odwiązywaniem zasupłanych sznurówek. Potem jeszcze tylko muszę sprawdzić zadanie domowe Króliczki, które często wymaga natychmiastowego dokształcenia się w zakresie geografii Irlandii lub języka irlandzkiego…
Mój mózg pędzi jak szaleniec po autostradzie od poniedziałku do piątku. W sobotę muszę go częściowo wyłączyć, odłożyć na półkę i odprężyć się… ciszą. Cisza, ja i czas. Lemoniada, leżak, książka. Jeden rodział, jedna szklaneczka, jedna drzemka w ciągu dnia.
LEMONIADA Z KIWI
- 2 cytryny
- 3 dojrzałe kiwi
- 4 łyżki brązowego cukru
- 350 ml wody
- 650 ml wody mineralnej
- 2 łyżki listków bazylii
Cukier wsypujemy do rondelka. Z jednej cytryny obieramy cieniutką skórę i dodajemy do cukru. Wlewamy 350 ml wody, zagotowujemy, mieszając, by cukier się rozpuścił. Gotujemy kilka minut, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Z obu cytryn i kiwi wyciskamy sok. Sok z kiwi najłatwiej wycisnąć przy pomocy dobrej sokowirówki lub przy pomocy ręcznej maszynki do przecierania warzyw i owoców. Wyciśnięty sok przecedzamy przez gęste sitko i wlewamy do butelki o pojemności 1 ¼ l. Dodajemy listki bazylii. Z syropu usuwamy skórkę cytryny i rozcieńczamy go wodą mineralną. Płynem uzupełniamy butelkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem możemy dodać pokruszone kostki lodu.
Advertisements