Lemoniada truskawkowa
Moja córka, gdziekolwiek jest, zawsze do picia zamawia lemoniadę. Akurat skończyła sesję i chciałam Jej zrobić niespodziankę. I wiecie co? Wszyscy w domu bili się o każdą porcję... Wykorzystałam truskawki, aby nadać lemoniadzie piękny kolor. Myślę, że efekt końcowy jest bardzo zadowalający:-) Idealna na te nasze 'afrykańskie' upały.
Składniki:
- 10-20 dkg truskawek,
- 1/3 szkl. cukru,
- 1 litr wody do ugotowania truskawek +1 litr wody do rozcieńczenia,
- 3 cytryny,
- listki mięty,
- kilka truskawek do dekoracji.
Przygotowanie: Zagotować truskawki z cukrem w litrze wody. Gotować dosłownie chwilkę, aby truskawki puściły piękny kolor. Przecedzić i ostudzić. Dodać sok wyduszony z cytryn i wody minimum 1 litr. Schłodzić. Podawać z lodem, kawałkami truskawek i listkami mięty.