Lemoniada imbirowo cytrynowa
Lemoniada idealna na upalne dni. Nie za słodka, o wyraźnym smaku imbiru. Warto zrobić ją dzień wcześniej i mocno schłodzić w lodówce. Do wody dodawałam sok z cytryny, podawałam lemoniadę z plasterkami limonki.
inspiracją był ten przepis
składniki
1/2 szklanki posiekanych świeżych liści mięty
1/3 szklanki obranego, posiekanego świeżego imbiru
1/3 szklanki miodu
2 szklanki wrzącej wody
1/3 szklanki świeżego soku z cytryny
1 i 1/2 szklanki (około) zimnej niegazowanej wody
kostki lodu
świeże liście mięty
plasterki cytryny lub limonki
przygotowanie Posiekaną miętę, imbir, i miód wymieszać w misce. Dodać wrzącej wody. Odtawić na 30 minut. Przecedzić, wyciskając dobrze imbir i miętę, do dzbanka o pojemności 1 litra. Dodać sok z cytryny i tyle zimnej wody, aby uzyskać litr lemoniady. Można przygotować dzień wcześniej. Przykryć i wstawić do lodówki. Napełnić szklanki z kostkami lodu. Dodać lemoniadę. Udekorować listkami mięty i plasterkami cytryny i podawać. Smacznego!
inspiracją był ten przepis
składniki
1/2 szklanki posiekanych świeżych liści mięty
1/3 szklanki obranego, posiekanego świeżego imbiru
1/3 szklanki miodu
2 szklanki wrzącej wody
1/3 szklanki świeżego soku z cytryny
1 i 1/2 szklanki (około) zimnej niegazowanej wody
kostki lodu
świeże liście mięty
plasterki cytryny lub limonki
przygotowanie Posiekaną miętę, imbir, i miód wymieszać w misce. Dodać wrzącej wody. Odtawić na 30 minut. Przecedzić, wyciskając dobrze imbir i miętę, do dzbanka o pojemności 1 litra. Dodać sok z cytryny i tyle zimnej wody, aby uzyskać litr lemoniady. Można przygotować dzień wcześniej. Przykryć i wstawić do lodówki. Napełnić szklanki z kostkami lodu. Dodać lemoniadę. Udekorować listkami mięty i plasterkami cytryny i podawać. Smacznego!