Lemoniada cytrusowa z miętą

Lemoniada cytrusowa z miętą
Upały nie odpuszczają, a lemoniada to najlepszy napój na taką pogodę. Nic nie ugasi pragnienia w gorący dzień, tak jak szklaneczka lodowatej lemoniady. Jeśli tylko nie przeholujemy z ilością cukru, lemoniada będzie bardzo zdrowa. Nie tylko świetnie ochładza podczas upałów, ale i oczyszcza organizm z toksyn, wyrównuje gospodarkę elektrolitową, uzupełnia niedobory witaminy C. Gasi pragnienie i orzeźwia. W XIX wieku bywała stosowana jako lekarstwo. Cytrusy mają korzystny wpływ między innymi na układ nerwowy, a to za sprawą olejków eterycznych zawartych w skórce, którym przypisuje się działanie terapeutyczne. Zawarte w skórce pomarańczy aromatyczne terpeny działają odprężająco i uspokajająco. Chłodny zapach cytryny działa pobudzająco i orzeźwiająco. Olejek cytrynowy zwalcza też senność i pomaga w koncentracji.

Zdjęcie - Lemoniada cytrusowa z miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki: 2 pomarańcze 2 cytryny 1 limonka lub dodatkowa cytryna 4 łyżki cukru (można zamienić na miód) gałązka mięty 1 litr zimnej wody kilka kostek lodu
Przygotowanie: Pomarańcze, cytryny i limonkę dokładnie myjemy. 1 pomarańczę, 1 limonkę i 1 cytrynę kroimy w plasterki/półplasterki, wkładamy do dzbanka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po godzinie do dzbanka z cytrusami, wkładamy gałązkę mięty. Wlewamy zimną wodę, dodajemy sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy i cytryny, dokładnie mieszamy długą łyżką. Przed podaniem dodajemy kostki lodu.



Zdjęcie - Lemoniada cytrusowa z miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lemoniada cytrusowa z miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lemoniada cytrusowa z miętą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Kategorie przepisów