Lemoniada arbuzowa - ARBUZADA

Lemoniada arbuzowa - ARBUZADA
Zdjęcie - Lemoniada arbuzowa - ARBUZADA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lemoniada z arbuza, czyli arbuzada to przepyszny napój na upalne dni. Arbuzada to zdecydowanie trafniejsze określenie, ponieważ lemoniada zazwyczaj kojarzy się ze słodkim ulepkiem.
Arbuzada to napój z miąższu arbuza z dodatkiem soku z cytryny, wody mineralnej i dodatkiem kostek lodu. Pyszny, chłodzący i cudownie orzeźwiający. Dla podkręcenia smaku możesz dodać kawałek imbiru, ale i w najprostszej wersji smakuje nieziemsko. Nie znasz? Koniecznie zmiksuj arbuza i rozkoszuj się arbuzadą!

Zdjęcie - Lemoniada arbuzowa - ARBUZADA - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 1 litr:

500 g arbuza
1-2 cytryny/limonki
1/2 l wody mineralnej
kawałek imbiru - opcjonalnie


Wykonanie:
  • arbuza odkroić od skóry i pozbawić pestek
  • wycisnąć sok z cytryny
  • zmiksować arbuza w blenderze. Teraz też dodaj imbir jeśli używasz
  • połączyć zmiksowanego arbuza z sokiem z cytryny i wodą mineralną, z bąbelkami lub bez, wg własnych preferencji. Moja jest bez gazu
  • podawaj z kostkmi lodu
SMACZNEGO ORZEŹWIENIA !
Uwagi: jeśli używasz dojrzałego, mocno czerwonego arbuza dodatek słodzika jest całkowicie zbędny. Jeśli preferujesz słodsze napoje możesz posłodzić miodem lub syropem. Zagotuj niewielką ilość wody i rozpuść cukier, ksylitol lub erytrol. Schłodzony dodaj do lemionady

Zdjęcie - Lemoniada arbuzowa - ARBUZADA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów