Lemon curd
Polubiłam go gdy tylko spróbowałam. Jest kwaskowy, orzeźwiający i bardzo cytrynowy. Prościutki do zrobienia krem cytrynowy, znany wszystkim jako lemon curd będzie częstym gościem w mojej kuchni. Nadaje się świetnie do przełożenia lub nadziania ciasta, będzie świetnym, kontrastowym wykończeniem sernika, nie wspominając o tym jak smakuje wyjadany łyżeczką prościutko ze słoika.
Składniki- masło – 100g
- cukier brązowy – 150g
- jajka – 3 szt
- cytryny (niewoskowane) – 3 szt
Cytryny myjemy, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Jajka ubijamy trzepaczką. Lemon kurd przygotowuje się w kąpieli wodnej, więc stawiamy metalową miskę na garnku z gotującą się wodą. Wkładamy do niej masło, cukier, skórkę cytrynową i co jakiś czas mieszamy. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy do nich powoli ubite jajka. Pamiętamy by cały czas mieszać nasz krem. Po kilku minutach zacznie powoli gęstnieć, a po około 15 minutach będzie gotowy. Przekładamy lemon curd do czystego słoiczka i studzimy. Przechowujemy w lodówce.