Lekkie Spaghetti + film
Zapraszam dziś na lekkie i zdrowe spaghetti ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i serem feta. To szybki przepis na pyszny obiad lub kolację, idealny dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Danie jest nie tylko pełne smaku, ale również proste w przygotowaniu – świetne na dni, kiedy brakuje czasu, ale nie chcemy rezygnować z jakości. Jeżeli szukacie pomysłu na zdrowe spaghetti z warzywami, które zadowoli zarówno Wasze podniebienie, jak i zadba o Waszą sylwetkę, ten przepis jest właśnie dla Was. Zostańcie ze mną, aby zobaczyć krok po kroku, jak przygotować to pyszne spaghetti ze szpinakiem, pomidorkami i fetą!
Film:
Składniki na lekkie spaghetti:
2-3 porcje:
- 300 g ugotowanego makaronu spaghetti
- 200 g sera teta pokrojonego w kostkę
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 125 g świeżego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/3 szklanki wody
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- czarny pieprz
- sól
Jak zobić lekkie spaghetti?
Pomidorki koktajlowe przekrawamy wzdłuż na pół.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podsmażamy około 1 minutę, często mieszając. Następnie dodajemy liście szpinaku i wszystko mieszamy, wlewamy wodę i całość dusimy około 5 minut. Do szpinaku dodajemy pokrojony ser feta oraz pomidorki, wszystko doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi, delikatnie razem łączymy. Następnie całość łączymy z ugotowanym makaronem i do razu podajemy.