Lekki sernik kardamonowy
Kolejne podejście do sernika. Znowu udane;) Po pysznym serniku limonkowym z ciasteczkowym spodem, czas na coś bardziej klasycznego. I jeszcze bardziej puszystego. Polecam ten delikatny sernik o wyczuwalnym intrygującym aromacie kardamonu, nieprzesadnie słodki (można zwiększyć ilość cukru), z uzupełniającą jego smak polewą. Do tego coraz lepszy z czasem i całkiem elegancki;)
Lekki sernik kardamonowy
- 750g mielonego twarogu półtłustego*
- 50g miękkiego masła
- 180g cukru
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie (20g) cukru z kardamonem (lub wanilią)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka aromatu maślanego
- 350ml mleka
- 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie
Polewa:
- 160g pozostałego twarogu
- 2 łyżki kakao
- 7 łyżeczek cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki aromatu maślanego
- trochę mleka
Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem,
mąką ziemniaczaną, aromatem maślanym i esencją waniliową.
Dolać mleko i zmiksować.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową.
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć folią aluminiową.
Wylać do niej masę serową i piec 60-70 minut w temperaturze 180 st. C.
Połączyć składniki polewy i posmarować nią wierzch schłodzonego sernika
(który wcale nie jest bardzo popękany).
* użyłam President.
Masa serowa jest rzadka, ponadto na spodzie wydziela się z sernika (po upieczeniu) trochę
serwatki, więc się nie przestraszcie;D Zresztą to w niczym nie przeszkadza.
Przepis z Moich Wypieków, dodałam aromat i kardamon oraz polewę.
Czas przygotowania: 1 1/2 godziny
Liczba porcji: 10
Kaloryczność jednej porcji: 330 kcal