Lekki i zdrowy deser dyniowy!
Lekki, smaczny i zdrowy deser z dodatkiem musu dyniowo - jabłkowego. Jeden z najsmaczniejszych sposobów na wykorzystanie dyni!
Deser możemy jeść na podwieczorek, ale także jako pełnowartościowe śniadanie.
Pięknie wygląda, jest słodki, zdrowy, pyszny i dietetyczny :)
Polecam!
SKŁADNIKI:
200 g dyni
1 duże jabłko
250 g jogurtu naturalnego
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrębów granulowanych
1 łyżka orzechów włoskich]
3 łyżki cukru brzozowego lub fruktozy
2 goździki
szczypta cynamonu
miód do smaku
Dynie pokrój w kostkę, zalej 1/2 szklanki wody, dodaj cukier i goździki. Gotuj do miękkości – około 20 minut. Odlej wodę i wyjmij goździki.
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Jabłka dodaj do dyni i podduś razem do miękkości.
Następnie zmiksuj owoce i ostudź.
Jogurt naturalny posłodź łyżeczka miodu.
W szklaneczce lub słoiku nałóż warstwę musu, 2 łyżki płatków osianych i warstwę jogurtu. Następnie nakładamy kolejne 2 warstwy mus dyniowy, płatki i jogurt.
Wierzch deseru posypujemy otrębami granulowanymi i orzechami.
Podajemy schłodzony.
SMACZNEGO :)
PRZYPOMINAM O NOWYM KONKURSIE NA BLOGU Z REWELACYJNYMI NAGRODAMI - szczegóły TUTAJ