Leczo

Leczo


Zdjęcie - Leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepis na leczo był już na blogu, ale postanowiłam go trochę odświeżyć.

Leczo to jedno z moich ulubionych dań dlatego w sezonie

robię je dość często.

Koleżance akurat obrodziła cukinia i chętnie się podzieliła (dziękuję Izunia),

ja jeszcze chętniej przyjęłam i wszyscy zadowoleni :)

Leczo zawsze robię z cukinią, takie najbardziej nam smakuje.

Uwielbiam leczo za smak, zapach i te kolory.

Mogłabym jeść, jeść i jeść....

A powiem Wam jeszcze, że mąż upiekł do tego świeże bułeczki
(i jak go nie kochać :))

W zakładce pieczywo znajdziecie sporo przepisów.

Może coś wybierzecie.

 

Składniki na leczo:

  • 3 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki zielone
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g. kiełbasy śląskiej
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego (miałam swojski)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • pieprz
  • trochę oleju do smażenia

Jak wykonać leczo?

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

Papryki umyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Cukinię obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, usunąć miąższ

i również pokroić w kostkę.

 

Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej

ilości oleju. Kiedy się zarumieni dodać pokrojoną cebulę.

Smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli, następnie dodać drobno

pokrojony czosnek, smażyć jeszcze kilka sekund i dodać

pokrojone pomidory. Wszystko razem chwilę podsmażyć

następnie wrzucić pokrojoną paprykę i cukinię, wlać przecier

pomidorowy. Wszystko razem wymieszać i dodać przyprawy.

Można trochę podlać wodą, ale nie jest to konieczne,

bo warzywa puszczą sok.


 

Zdjęcie - Leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Dusić pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką około 50 minut,
co jakiś czas mieszając. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze
5-10 minut, żeby sos trochę odparował.

 

 

Zdjęcie - Leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przyprawić jeszcze solą i pieprzem według swojego gustu.

 

 

Zdjęcie - Leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Leczo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


 

 

Kategorie przepisów