Leczo
Przepis na leczo był już na blogu, ale postanowiłam go trochę odświeżyć.
Leczo to jedno z moich ulubionych dań dlatego w sezonie
robię je dość często.
Koleżance akurat obrodziła cukinia i chętnie się podzieliła (dziękuję Izunia),
ja jeszcze chętniej przyjęłam i wszyscy zadowoleni :)
Leczo zawsze robię z cukinią, takie najbardziej nam smakuje.
Uwielbiam leczo za smak, zapach i te kolory.
Mogłabym jeść, jeść i jeść....
A powiem Wam jeszcze, że mąż upiekł do tego świeże bułeczki
(i jak go nie kochać :))
W zakładce pieczywo znajdziecie sporo przepisów.
Może coś wybierzecie.
Składniki na leczo:
- 3 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- 1 średniej wielkości cukinia
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 500 g. kiełbasy śląskiej
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego (miałam swojski)
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
- pieprz
- trochę oleju do smażenia
Jak wykonać leczo?
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Papryki umyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Cukinię obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, usunąć miąższ
i również pokroić w kostkę.
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej
ilości oleju. Kiedy się zarumieni dodać pokrojoną cebulę.
Smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli, następnie dodać drobno
pokrojony czosnek, smażyć jeszcze kilka sekund i dodać
pokrojone pomidory. Wszystko razem chwilę podsmażyć
następnie wrzucić pokrojoną paprykę i cukinię, wlać przecier
pomidorowy. Wszystko razem wymieszać i dodać przyprawy.
Można trochę podlać wodą, ale nie jest to konieczne,
bo warzywa puszczą sok.
Dusić pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką około 50 minut,
co jakiś czas mieszając. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze
5-10 minut, żeby sos trochę odparował.
Przyprawić jeszcze solą i pieprzem według swojego gustu.