Leczo z kiełbasą
To jest leczo, które będziesz robić codziennie🍅To pracy pszczół zawdzięczamy warzywa, które użyłam do przygotowania dania 🍅🫑Akcja „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” ma na celu pomoc pszczołom, którym brakuje pożywienia. Dlatego tak ważne jest, aby sadzić kwiaty zawierające nektar i pyłek, czyli pokarm dla pszczół. Wspólnie weźmy udziału w challeng-u „Posadźmy 6 milionów kwiatów dla pszczół” 🐝🍓🍅
Składniki na leczo z kiełbasą:
- 300 g kiełbasy
- 10 ml oleju Kujawski 3 Ziarna
- 300 g papryki
- 250 g cukinii
- 300 g pieczarek
- 100 g korniszonów
- 400 g pomidorów z puszki
- 200 g wody
- sól i pieprz
- papryka słodka i ostra
- świeża bazylia
Jak przygotować leczo z kiełbasą?
Na oleju Kujawskim 3 ziarna podsmażam pokrojoną w plastry kiełbasę. Gdy się zrumieni, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę – smażę przez chwilę, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodaję pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię oraz pieczarki, smażę przez 3 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojone ogórki konserwowe, przyprawy, pomidory oraz wodę.
Całość smażę jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje. Leczo z kiełbasą jest gotowe!
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis