Leczo z kiełbasą

Leczo z kiełbasą

Zdjęcie - Leczo z kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jest leczo, które będziesz robić codziennie🍅To pracy pszczół zawdzięczamy warzywa, które użyłam do przygotowania dania 🍅🫑Akcja „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” ma na celu pomoc pszczołom, którym brakuje pożywienia. Dlatego tak ważne jest, aby sadzić kwiaty zawierające nektar i pyłek, czyli pokarm dla pszczół. Wspólnie weźmy udziału w challeng-u „Posadźmy 6 milionów kwiatów dla pszczół” 🐝🍓🍅

Składniki na leczo z kiełbasą:

  • 300 g kiełbasy
  • 10 ml oleju Kujawski 3 Ziarna
  • 300 g papryki
  • 250 g cukinii
  • 300 g pieczarek
  • 100 g korniszonów
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 200 g wody
  • sól i pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • świeża bazylia

Zdjęcie - Leczo z kiełbasą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować leczo z kiełbasą?

Na oleju Kujawskim 3 ziarna podsmażam pokrojoną w plastry kiełbasę. Gdy się zrumieni, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę – smażę przez chwilę, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodaję pokrojoną na mniejsze kawałki cukinię oraz pieczarki, smażę przez 3 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojone ogórki konserwowe, przyprawy, pomidory oraz wodę.

Całość smażę jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje. Leczo z kiełbasą jest gotowe!

 

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów