Lebkuhen
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Pierniczki to jedne z łatwiejszych ciastek. Wystarczy tylko zmieszać kilka składników i wyrobić ciasto. Czasami trzeba to ciasto odstawić do leżakowania, czasami trzeba je rozwałkować i foremkami wyciąć pożądane kształty. W przypadku Lebkuhen trzeba tylko uformować kulki a potem je rozpłaszczyć...frajda dla dzieci:) Lebkuhen, tak jak i inne pierniczki przetrzymuję w puszce, czasami dodaję skórkę z jabłek.
Składniki- miód (płynny) - 200 g
- masło - 80 g
- mąka pszenna - 230 g
- zmielone migdały - 100 g
- cynamon - 1 łyżeczka
- przyprawa do pierników - 2 łyżeczki
- kandyzowana skórka z pomarańczy - 100 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - szczypta
Mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon, przyprawę do pierników oraz migdały wsypać do jednego naczynia, wymieszać.
W garnku rozpuścić masło z miodem, zdjąć z ognia, gdy odrobinę przestygnie dodać sypkie składniki, wymieszać. Ciasto będzie się ciągnąć, ale tak ma być. Odstawić do wystygnięcia.
Przygotować blaszki, wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem.
Z wystygniętego ciasta robić niewielkie kulki, najlepiej wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce zachowując odstęp, każdą kulkę spłaszczyć. Ja zrobiłam to ręką, można zewnętrzną stroną łyżki.
Pierniczki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok. 15 min. Po wystudzeniu można polukrować.
Smacznego:)